Függönyözési kisokos

Függönyözési kisokos

Egy gyönyörűen berendezett szobát is el tud rontani egy nem megfelelő – és nem megfelelően elhelyezett – függöny. Az alábbiakban átnézzük, hogy melyek a legfőbb designhibák a függönyözés területén és – ebből kifolyólag – azt is, hogy hogyan tudjuk elkerülni ezeket.

1.hiba-A karnis túl alacsonyan van 

Ha a karnist csak egy kicsivel az ablakkeret fölé helyezzük el, rögtön elmondhatjuk, hogy az túl alacsonyra került. De mit is jelent, hogy „kicsivel fölé” és, hogy „túl alacsony”? Nos, nem kell szó szerint közvetlenül a mennyezet alá tenni a karnist, az ideális távolság – értelemszerűen ha nem olyan karnisunk van ami a mennyezetre van rögzítve – akkor az ablaknyílás teteje és a mennyezet közti távolság ½-nél 2/3-ánál van.(Utóbbi esetben a 2/3-ad az ablaknyílás és a karnis közt van.)

Ezzel az elhelyezéssel a szoba magasabbnak és tágasabbnak hat.

2.hiba-Túl rövid függöny

Bár az alacsonyan elhelyezett karnis sem túl esztétikus, de a leggyakoribb – és cseppet sem kisebb – esztétikai hiba amit látni lehet, az a túl rövid függöny. Valahogy kurtának hat az ilyen hosszúságú függöny. Ennél többet nem is tudok mondani arról, hogy mi is a gond ezzel.

De lássuk a megoldási lehetőségeket:

A lebegő

Ha azt szeretnéd, hogy a függöny ne törjön meg és mégis esztétikus látványt nyújtson, ez a megfelelő választás a számodra. Arra ügyelj hogy a padló és függöny közt ne legyen több 2-3 cm-nél. Tehát a függöny nem éri el a földet, de majdnem.

Az éppen padlóig érő

Ennél a verziónál a függöny éppen, hogy érinti a padlót. A három lehetőség közül ezt a legnehezebb kivitelezni mert nagyon precíz mérést igényel. Ugyanakkor, ha a függönyben van egy – tényleg – apró törés az még teljesen rendben van.

A fodrozódó

Ebben a verzióban ellenben jócskán ráhagyunk a függöny hosszára. Ez azoknak jó választás, akik romantikus, nőiesebb hangulatot akarnak teremteni. Azonban vigyázat, a kívánt hatás ebben az esetben csak magas minőségű drapériákkal érhető el, egyszerű pamutfüggönyök ilyen módon elhelyezve inkább úgy hatnak mintha csak véletlenül túl hosszúra lettek volna vágatva.

3.hiba-A karnis nem elég széles

Egy másik gyakori hiba, hogy a karnis nem eléggé nyúlik túl az ablak két szélénél. Ennek révén a függöny részben belóg az ablak elé, ami így elzárja a beáramló fény egy részét és az ablak is kisebbnek hat tőle. Megjegyzem, hogy ez utóbbi révén a szoba is kisebbnek fog tűnni. Azért, hogy ez elkerüld válassz olyan széles karnist, ami az ablak széleitől mindkét oldalon legalább 20-25 cm-rel túlnyúlik.

Ahogy láthatjátok érdemes időt szánni a függönyözésre, hogy ezt a három alapvető hibát elkerülhessétek. Remélem segítettem megmutatni, hogyan dobhatod fel otthonodat egy megfelelően kiválasztott függönnyel.