Mediterrán

Kényelmes elegancia

Mediterrán

Sokan azt gondolják, hogy a mediterrán stílus egységes és bár vannak hasonlóságok különbségek is akadnak szép számmal.

Így megkülönböztetünk görög, provance-i, toszkán és spanyol mediterrán stílust. Mindegyik eltérő szín, forma és motívum világgal rendelkezik de kezdjük a hasonlóságokkal.
Ilyen például az élénk színek, a kovácsolt vas korlátok és karnisok valamint használata, valamint a kézműves tárgyak elhelyezése. Mindegyik esetében megtalálhatóak a rusztikus felületek és a terméskő burkolatok. Sok természetes anyag használat jellemzi, színekben a földszínek dominálnak.Jellegzetes konyhákat készítenek ahol a felső szekrények szinte eltünnek, helyettük a polcok veszik át a szerepet, megmutatva az összes használati tárgyat.

Provance térségében a házakat szellős terek jellemzik, egyszerű fapadló, vagy natúr, matt felületű kő, kavics, tégla borítja a padlót, a falakat fehérre, halvány földszínűre festik antikolással, a textíliák is lágy pasztellszínekben pompáznak. Az ablakokban rengeteg virágot, a fűszernövényt helyeznek. Az otthon középpontjában a tágas konyha és étkező áll, ahol a jellemzően rézből készült konyhai eszközök és kiegészítők mindig szem előtt vannak a falon fellógatva. A bútorok anyaga natúr fa, amit néha halvány színekre pácolnak, illetve fehérre festenek. Régi vagy régies hangulatú kiegészítők, berendezési tárgyak kerülnek az egyszerűen díszített bútorokra.

Spanyol mediterrán stílust szokták tüzes stílusnak is nevezni az erős vörös-narancsos színek használata miatt és az egyéb külföldi hatások miatt. Az ország Európa és Afrika határán fekszik, a római birodalom része volt egykor, de a mór hatás jeleit is láthatjuk az ottani enteriőrökben. Nem véletlen tehát a tüzes vöröses-narancsos színhasználat, a gyakran túlburjánzó díszítettség, a monumentalitás és a hatásvadász jelleg. Ez a stílus a gazdagságot az arany gyakori használatával kívánja hangsúlyozni. A  berendezésben a sötét színű faragott fa bútorok, a kovácsoltvas vasalatok, fogantyúk és kiegészítők jellemzőek, továbbá a bőr kárpitok, a növényi ornamentikával díszített lakástextilek, az áttört, csipkézett fémrácsozatok a bútorok ajtaján, illetve önálló térelválasztó elemekben ugyancsak dominálnak.

Olasz mediterrán stílusra az elegancia jelemző leginkább. A művészetek bölcsője, a formatervezés, a design egyik fellegvára Olaszország, így érthető, hogy lakberendezésükre is az egyszerűség, de a tökéletes elegancia a legjellemzőbb. Az olasz tájakra jellemző a minőségi anyagok használata, kedvelik a finom, drága textíliákat , a bőrt, és a fa anyagokat is. Itt is megtaláljuk az antikolt festési módot a falak díszítésénél, a színvilág ezen a tájon is a melegebb tónusok felé közelít, okker, narancs, piros, és a bordó is kedvelt. Kőburkolat csak a vizes helyiségekben jellemző, a nappaliban, hálóban inkább fapadlót használnak.

Kíváncsi vagy az árakra? Kattints ide!